Törnsfalls hembygdsförening

Arkiv 2011

 

 

Årsmöte 21 mars

 Återigen var det årsmöte i Averum. Ett välbesökt årsmöte med upp mot 30 st medlemmar närvarande. I år fick föreningen lite nya uppdragstagare. De i valberedningen avgick och de två nya blev Lisbeth Pettersson och Monica Carlsson. Efter årsmötet blev det smörgåstårta och kaffe. Elisabeth Hjortvid pratade och presenterade sin nya bok "Småländska ord och läten". Tord Pettersson visade gamla bilder som han gjort om på digitalt vis. Som vanligt var det ett lotteri med fina vinster.

Ordförande tackar för detta årsmöte och hoppas på många trevliga möten under året som kommer.

Bildgalleri från årsmötet

 

Kulturvandring från Falla Såg till Törnsfalls kyrka 7 maj 

Kulturvandring i strålande sol.

Namnet ”Falla såg” känner de flesta till och vet var det ligger. Det som inte är bekant, är vilken typ av såg som gav upphov till namnet. I lördags fick 28 personer ur Törnsfalls hembygdsförening och Tjust släktforskarförening sig en rejäl promenad genom skogen från Falla såg och hela vägen fram till Törnsfalls kyrka. En underbar dag i strålande sol med mycket kulturhistoria berättad av hembygdsföreningens ordförande Anders Johansson och AnnaMaria Jakobsson som bägge hade varit med och förberett dagen genom forskning i olika arkiv. Den första anteckningen om sågen finns i kyrkoarkiven när Kierstin Stephansdotter dör 1762 i Sågqvarnstorpet. Där bor också Magnus Kollberg till sin död 1808. Flera torpare har sedan bott i Sågqvarnstorpet och här kan nämnas Eric Hultman som 1813 flyttar till fattig-gläppa, vilket är detsamma som fattighuset. Det kanske låter lustigt, men det står så i husförhörslängderna. Fattighuset fick ta emot många äldre och utfattiga personer. Sågqvarnstorpet finns kvar till 1873 då änklingen Jan Peter Jansson avlider i bröstsjukdom. Tydliga rester i naturen med stengrunder finns av både sågen och torpet. Hur länge sågen har funnits eller hur stor användning den har haft vet ingen av de personer som har tillfrågats. Det är bara namnet Falla såg som lever kvar. I närheten finns två hus varav den äldsta heter Svensborg och den första torparen kom dit 1845. Det andra huset heter Stensborg och är byggd 1912 av byggmästaren Lundqvist efter hans egna ritningar.

 

Soluppgång

Vandringen gick norrut in på Svinnersbo ägor. Här finns en torpgrund av Soluppgång. Det är en vacker plats där man ser fina stenrester av torpet, jordkällaren och även en stengärdesgård markerar platsen. Många gamla kulturväxter finns kvar bl.a. syren,  kaprifol, akleja och marken är täckt av blommande vintergröna. Soluppgång finns ifrån mitten av 1800-talet till 1890-talet då änkan Albertina Josefina Jansdotter avled. En skylt sattes upp som ett minne av platsen.

 

Hamprödsle

På Tjustledens etapp nr:4, genom skog, över och under nerblåsta träd gick vandrarna sedan vidare tills man såg sjön Hjorten. Här blev det en liten kort paus för att samla ihop folket. Gästboken fylldes med allas namn innan vi fortsatte mot delmålet Hamprödsle. Denna underbart vackert belägna gård har en lång historia. Dagens innehavare berättade att hans far cyklade runt och letade efter ett sommarställe för länge sedan. Då fick han tipset att gården vid sjön stod ledigt, ett bättre sommarparadis är nog svårt att finna. Ur den äldsta historien kan nämnas att Hamprödsle ägdes av en man vid namn Enewall. Han finns antecknad i Tjust häradsrätts vinterting 1651 för att ha stulit en oxe som han slaktade. Under hela 1600- och 1700-talet och en bit in på 1800-talet ägs gården av Blekhem. På 1800-talet ägs gården av familjen Ifvar. Carl Johan Ifvar flyttade till Sömstad 1846 och arrenderade ut Hamprödsle. Den siste arrendatorn i hembygdsföreningens anteckningar är Viktor Kristofferson som kom hit 1925 ifrån Sömstad.

 

Slutsträckan mot målet

Ett litet kort stopp gjordes vid torpet Hjortviken som ligger under gården Aveslätt, där många  torpare har bott sedan slutet av 1700-talet. Den som bodde längst tid hette Gustaf Andersson och fanns där mellan 1904 – 1951. Efter ytterligare en liten vandring kom vi fram till Bryggaretorpet. Det är ett båtsmanstorp och har fått sitt namn efter den första båtsmannen som hette Bryggare i efternamn. Stället är gammalt och är ifrån slutet av 1600-talet. Från början av 1800-talet fanns här torpare och idag är det ett litet trevligt sommartorp, med gamla vackra detaljer bevarade.

 Att gå en lång väg tar på krafterna och alla vandrarna blev glada när de fick se ett uppdukat bord med saft och kakor och lite energigivande godis. Det gjorde att alla fick en liten paus och ork att gå den sista biten mot Törnsfalls kyrka. Så kan det gå till när hembygdsföreningen är ute och visar sin del av Tjustbygden. Törnsfall är kanske till ytan en liten socken, men det finns mycket att se och upptäcka. Normalt sett går vi inte så här långt, men det var säkert inte sista gången. Alla var nöjda och frågade efter nästa års vandring.

Anders Johansson    

 

Bildgalleri från Kulturvandringen

 

 

Törnsfalls hembygdsförening hade besök av Almviks Skola 8 Juni

Eleverna från Almviks Skola fick en guidad tur i hembygdsgården Sjöliden.

 

Bilder från besöket finns här

 

Midsommarfirande vid Sjöliden 24 juni 2011

 Så var det midsommar igen. Många hade samlats för att tillbringa midsommaraftonen tillsammans vid Sjöliden. Alltsammans avslutades senare med musik i kyrkan.

 

Bilder från Midsommarafton finns här

 

Loppis vid Sjöliden 9 Juli

Alla medlemmar fick ställa upp ett bord gratis för att kunna sälja både stort och smått. Många grejor från kaffekoppar till böcker.

En trevlig dag. Tack till alla som hjälpte till.

Tillbaka till Händelser