Törnsfalls hembygdsförening

Törnrosens fäste

Nykterhetslogen Törnrosens fäste bildades den 12/3 1905. Logens tillhåll var den före detta banvaktsstugan vid Mommehål. Hyresavtalet med Mommehåls gård var 10 kr/år. Scenen byggdes 1937-1938 av medlemmarna där det hölls många fester under 1930 och 1940-talet. Logen gick år 1954 upp i Västervik IOGT´och lokalen övertogs av Västerviks Kommun. Törnrosen fäste kom senare att bli motorcykelklubben Touring Club, numera Törnrosen MC sin samlingslokal. Fanan hängde i logens lokal fram till nedläggningen. Den var sedan borta fram till 1986, där den hittades i vedboden vid klubblokalen av Sven Johansson, Falla. Därefter förvarades fanan i magasinet i Falla, för att år 2005 skänkas till Törnsfall Hembygdsförening av Svens son Göran Johansson, Falla. Från nov. 2012 förvaras fanan i föreningsarkivet i Västervik.

                                                                                                                                                                    Tillbaka till Gamla bilder

Tidpunkten när bilden är inte känd, men det är inte omöjligt att den är tagen när logen bildades år 1905. Mannen sittande längst till höger är Algot Johansson, Falla.

Bilden tagen på samma plats. Mannen stående med sin cykel, den andra från höger, är Algot Johansson, Falla. Troligen 1930-talet.

Fanan som tillhörde logen. Den har med åren gått sönder lite i nerkanten, men är ändå i ett bra skick med tanke på sin ålder.

Vacker dekoration med datumet när logen bildades.

Mycket välgjord.

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)